Crveni križ Darda

Kulturne raznolikosti, kulturno blago

U subotu 19. svibnja 2018. godine Crveni križ Darda je po drugi puta organizirao manifestaciju pod nazivom „Kulturne raznolikosti, kulturno blago“, povodom Svjetskog dana kulturne raznolikosti koji se obilježava diljem svijeta na današnji dan 21. svibnja.
Glavna skupština UNESCO-a je 2001. godine usvojila Opću dekleraciju o kulturnoj raznolikosti čiji je cilj pomoći državama da u vlastitim sredinama, poštujući i promičući kulturnu raznolikost, stvore uvjete za dijalog kultura i civilizacija u uvjetima globalizacije. Svjetski dan kulturne raznolikosti proglašen je 2002.godine sve kulture i civilizacije doprinose bogatstvu čovječanstva, kulturna raznolikost je snaga razvoja temeljenog na toleranciji, međusobnom poštivanju, razumijevanju i prihvaćanju.
Međunarodni pokret crvenog križa je utemeljen na 7 načela: humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost. Upravo je načelo nepristranosti bila inspiriracija da se organizira ova manifestacija prema kome se ne pravi razlika s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca.
Kulturna raznolikost je neprocjenjivo bogatstvo, a razumijevanje, tolerancija, poštivanje i prihvaćanje različitih kultura ideje su koje se promiču s ciljem da se učini zajednički život boljim. Ovom manifestacijom se dao doprinos i obilježavanju godine velikih jubileja Hrvatskog Crvenog križa, 140 godina djelovanja Crvenog križa na prostoru RH, 65 godina organiziranog darivanja krvi i 25 godina samostalnog djelovanja u RH.
Manifestacija se održala u dvorištu Dnevnog boravka, u Meci gdje su bili postavljeni izložbeni štandovi s narodnim jelima svih kulturno umjetničkih društava koja su se mogla besplatno degustirati. Izuzev jela, na štandovima su se mogli vidjeti i ručni radovi, časopisi i knjige koji predstavljaju kulturno stvaralaštvo svakog pojedinog naroda koje to kulturno umjetničko društvo predstavlja. Namjera ove manifestacije bila je poslati poruku mira i zajedništva koje se temelji na toleranciji i međusobnom uvažavanju. Spoznaja o vrijednosti kulturnih različitosti potiče nas na život u duhu mira, dijaloga i otvorenosti.

#140godinaHCK #140godinahumanosti #Punih140 #65godinaDDK #Darivanjekrvi #1za3 #dajemkrv #darujodsrca

DSC00478

DSC00494

DSC00500

DSC00510

DSC00517

DSC00518

DSC00532

DSC00542

DSC00544

DSC00584

DSC00626

DSC00673

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>