Crveni križ Darda

Međunarodni dan osvješćivanja opasnosti od mina

Na prijedlog UN-a od 2005., 4. travnja obilježava se Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju, a ove godine bit će obilježen u Osijeku. Centralni događaj bit će organiziran na trgu Ante Starčevića 4 u organizaciji Hrvatskog centra za razminiranje i u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Hrvatskim Crvenim križem i drugim suradnicima, te održan uz nazočnost visokih uzvanika – predstavnika Vlade Republike Hrvatske, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. U sklopu centralnog događaja bit će postavljeno simulirano “minsko polje” i održana utakmica sjedeće odbojke, a za djecu je na glavnoj pozornici predviđena predstava za djecu “Bembo.”

Republika Hrvatska je među zemljama s najvećim brojem mina u Europi, koje su postavljene tijekom Domovinskog rata, ali se broj minski sumnjivih područja i mina svake godine smanjuje. Prema podacima Hrvatskog centra za razminiranje u kolovozu 2017. površina minski sumnjivog prostora iznosi 433 četvorna kilometra (42 tisuće mina), čime je obuhvaćeno područje devet županija (Brodsko-posavska, Karlovačka, Ličko-senjska, Osječko-baranjska, Požeško-slavonska, Sisačko-moslavačka, Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska) i ukupno 61 grad i općina.

plakat - zastita od mina - 2018

R-45124

Letak mine 2018

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>