Općinsko društvo Crvenog križa Darda

Opasnosti od mina

Hrvatski Crveni križ se u suradnji sa još nekoliko institucija poput Hrvatskog centra za razminiranje i zaklade “Hrvatska bez mina” bavi ovom problematikom već dugi niz godina. Pomoć je upućena svima u potrebi, a svi vi koji boravite u blizini minsko sumnjivih područja zaslužujete našu pomoć.

Tako se Općinsko društvo Crvenog križa Darda od osnivanja bavi edukacijom stanovništva o opasnosti od mina. Najmanjima se napravilo dječje igralište “Ribica” na športsko rekreacijskom centru “Đola” koje ih drži podalje od opasnih minskih polja. Slogan te inicijative je bio “Po igralištu slobodno gazi, u polju na mine pazi”. Redovno se obilaze škole i vrtići, barem jednom godišnje i održava manja tribina za naše najmlađe.

Posljednje aktivnosti vezane uz protuminsko djelovanje su edukacija poljoprivrednog stanovništva o opasnostima od mina, te se ta aktivnost proširuje i na ostalo stanovništvo. Konkretno u našem slučaju na žitelje općina Darda i Bilje.

Zašto se bavimo edukacijom stanovništva još i danas?

Ovaj problem će biti aktualan sve dok se ne razminira i zadnji kvadratni centimetar naše domovine. Sumnja se da je zagađeno još 724 km2, sa više od 90 000 minsko eksplozivnih naprava. Cijelo to minski sumnjivo područje je označeno sa približno 16 000 oznaka. Naša je dužnost upozoriti stanovnike na tu opasnost s kojom živimo već 14 godina.